maandag 1 oktober 2012

De priester en het VVV-kantoor

Tegen de middag ging ik met iemand een kopje koffiedrinken op een terrasje. Die melding is op zich natuurlijk geen blog waard, ware het niet dat er naast het terrasje een formaliteit plaats ging vinden. Het nieuwe VVV-kantoor werd daar geopend. Nog steeds geen schokkende gebeurtenis. Voor de deur staan twee jonge dames met een lint in de kleuren van de Italiaanse vlag, een andere dame met een glimmend dienblad met een schaar en er worden diverse speeches gehouden (o.a. door de burgemeester). Al die mensen in hun nette pakjes, de hoogste officieren van de politie, etc.en vele belangstellenden staan allemaal netjes te knikken en te applaudisseren. Wij vanaf ons terrasje aanschouwen het spektakel en genieten van ons kopje koffie en van het lekkere najaarszonnetje.

En dan eindelijk gaan de mannen het lint doorknippen. Kennelijk geen makkelijke actie, want er zijn drie personen nodig om dat voor elkaar te krijgen. De deuren van het nieuwe VVV-kantoor gingen open. Ik verwachtte dat op dat moment de ceremonie wel afgelopen zou zijn, want open is toch open. Maar nee, de deur ging open en daar kwam een priester! Daar ter plekke werd er een mini-mis gehouden! Ik heb niet precies kunnen horen wat er gezegd werd, maar uiteindelijk werd er en masse een kruisteken geslagen. Daar voor het VVV-kantoor. Allemaal tegelijk. Indrukwekkend...

Hierin komt toch duidelijk weer naar voren hoe het dagelijks leven hier met de katholieke kerk verweven is. Als er in Nederland een VVV-kantoor geopend wordt, dan komt er vast geen priester of dominee aan te pas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten